U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, 31. srpnja 2020. godine, održana je jednodnevna konferencija „Izazovi galerija u razvoju publike“ koju je u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizirala Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule.

Najveći interes za sudjelovanje na konferenciji, koja je na jednom mjestu okupila brojne stručnjake i kulturne djelatnike koji se bave razvojem publike, pokazali su galerijski djelatnici i predstavnici kulturnih institucija. Cilj konferencije bio je doprinijeti aktualnoj temi razvoja publike u kontekstu hrvatskih galerija te potaknuti sudionike na kreativan dijalog o metodama i strategijama njezine provedbe.

Na konferenciji se održala panel rasprava Što, tko i za koga? – ciljane skupine i inovativni modeli, na kojoj su sudjelovale Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Iva Lanča Joldić, koordinatorica za programe i projekte Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Kristina Nefat, voditeljica galerije HUiU.

Na konferenciji je predstavljen nacrt istraživanja koje će poslužiti za bolje razumijevanje potreba i navika galerijske publike te priručnik koji kontekstualizira temu i sažima najvažnije spoznaje, kako bi se galerijski djelatnici njime mogli dalje koristiti. Dr. sc. Željka Miklošević, s Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje „Uvod u teoriju i prakse razvoja publike“, dok je doc. mr. art. Darija Žmak Kunić, prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, prezentirala projekt „Participativni muzeji u zajednici“. Manuela Hrvatin, nacionalna koordinatorica za interpretaciju baštine međunarodne organizacije Interpret Europe, održala je radionicu Storytelling kao alat u procesu razvoja publike

Uz to, šest voditelja/ica hrvatskih galerija su u formi kratkih prezentacija istaknuli vlastite primjere dobre prakse za uključivanje stručnjaka i šire publike na galerijsku scenu. Predsjednik Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Splita Vice Tomasović govorio je o mogućnosti prezentacije umjetničkih projekata u digitalnom obliku, voditeljica projekta razvoja publike u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika Rudija Pavličević govorila je prvenstveno o novim načinima angažiranog i kritičkog razmišljanja u kulturnim organizacijama te obogaćivanju ponude kulturnih sadržaja za djecu i mlade, voditeljica galerija Hrvatskog društva likovnih umetnika iz Zagreba Martina Miholić predstavila je koncept 35. Salona mladih, voditeljica Gradske galerije Labin Tea Bičić Belušić govorila je o razvoju publike i stručnim vodstvima u Parku skulptura Dubrova, voditeljica izložbenog programa Laube Kristina Jakuš predstavila je Boutique Art Fair Nesvrstani – umjetnički sajam koji pruža komercijalnu komunikacijsku platformu za galerije i priliku za prezentaciju samostalnim umjetnicima. Za kraj, voditeljica Galerije Pikto, Nela Simić prezentirala je primjer razvoja stručne publike kroz izložbeno-edukativni ciklus Samo jednom prvi put za mlade kustose.

Konferencija “Izazovi galerija u razvoju publike dio je projekta “Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike u okviru projekta Reli po galerijama” 

Impresum:

Voditeljica projekta – Nela Simić

Voditeljica istraživanja – Anja Tomljenović

Stručna savjetnica istraživanja – dr. sc. Željka Miklošević

Grafičko oblikovanje – Marin Nižić

Logistika na lokaciji – Ivana Škoro

Organizator konferencije: Udruga za poticanje kreativnosti Atanor

Partneri konferencije: Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana i Arheološki muzej Istre

Projekt podržavaju: Ministarstvo kulture i Grad Pula

Pokrovitelj konferencije: Arena Hospitality Group

Medijski pokrovitelji konferencije: Journal i R+