Other side project III
(Tran Trong Vu, Pantea Karimi, Marija Lopac)

07.-24.06.2017.

Međunarodni projekt “Other side project” pokrenula je umjetnica i kustosica Marija Lopac sa željom da približi vijetnamsku kulturu hrvatskoj publici. Treće izdanje projekta “Other side project III” osluškuje svjetska zbivanja i proširuje projekt na umjetnike iz drugih dalekih zemalja te u zagrebačku galeriju Pikto dovodi vijetnamskog umjetnika Tran Trong Vua i iransku umjetnicu Panteu Karimi. Kustosica izložbe Marija Lopac također izlaže svoje radove u trećem ciklusu projekta koji na neki način tematizira migracije i aktualna geopolitička zbivanja u Europi i svijetu. Svih troje umjetnika djeluje izvan zemlje podrijetla i vezuje ih osjećaj da je upravo umjetnost koju stvaraju dom u tuđini.

Tran Trong Vu (Vijetnam) predstavlja se radom Viva la republica koji na ironičan način propituje i kritizira svjetsku politiku i prikazuje diktatore kroz povijest u idealističkom okruženju. Umjetnik u svojemu radu izražava neslaganje s cenzuriranjem kulture i politike te propituje površnost njihovog prikaza u srednjostrujaškim medijima. Umjetnikov rad i izvan estetskog aspekta odražava opsjednutost prošlošću koja se nastavlja i ponavlja. U galerijski prostor postavlja 3D instalacije koje tvore veliki prozirni oslikani, plastični pokrovi obješeni na stropove. Instalacija poziva gledatelja u umjetnikov unutarnji doživljaj svijeta, rad izaziva anksioznost tvoreći dvosmislen odnos proturječja šarenila estetski privlačnog, koji kritizira politiku kroz prikaze svjetskih političara i diktatora. Motivaciju za kritiziranje stanja u kulturi i politici Tran Trong Vu crpi iz osobnog iskustva; umjetnik je progonjen i cenzuriran u vlastitoj zemlji, a našao se i na popisu zabranjenih umjetnika u Vijetnamu. Promjenom sustava i nestankom cenzure stvorili su se novi uvjeti za otvaranje vijetnamske kulture i likovne scene prema svijetu, a Trong Vu postaje jedna od ikona tadašnjih zabranjenih umjetnika.Tran Trong Vu je studirao na Fine college of arts u Hanoiu. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u Vijetnamu, Francuskoj i diljem svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu The Pollock – Krasner foundation stipendija, New York i prva nagrada na austrijskom Biennalu 2006. u Hüttenbergu.

Pantea Karimi (Iran) izlaže grafičku instalaciju The Graden of Dioscorides. Grafički otisci prikazi su flore nastali prema predlošku grčkoga botaničara, liječnika i farmaceuta Dioscoridesa. Riječ je o prvom botaničaru koji je u 1. stoljeću objavio enciklopediju biljaka Materia Medica. Radi se o prvom znanstveno botaničkom spisu prevedenom s grčkog na arapski jezik. Karimi se u svom radu bavi istraživanjem starovjekovnih i srednjovjekovnih spisa stvarajući poveznicu između europskih, perzijskih i arapskih zapisa. Karimi se ne bavi istraživanjem teorije književnosti i povijesti već koristi likovnost, a upotrebom sitotiska, igle, tuša, tkanine i pleksiglasa stvara site specific instalacije i video projekcije dajući novu i dinamičnu interpretaciju svoga viđenja povijesti. Pantea Karimi diplomirala je slikarstvo i grafiku na San Jose State University u SAD-u 2009. Godine, a zatim slikarstvo i izradu stakla na sveučilištu Hastings u Velikoj Britaniji 2004. godine. U Teheranu je diplomirala grafički dizajn 1999. godine. Sudjelovala je na mnoštvu izložbi diljem svijeta, a dobitnica je i mnogih nagrada poput rezidencijalne nagrade Kala fellowship i nagrade koju dodjeljuje škola umjetnosti u San Joseu u Californiji.

Marija Lopac (Hrvatska) predstavlja grafičke otiske- drvoreze nastale 2017.na likovnoj rezidenciji Guanlan printmaking base u Kini. U svome radu bazira se na memoriji, osobnoj ekspresionističkoj interpretaciji zbivanja. Baveći se osjećajima, neizgovorenim rječima, stvara intiman, apstraktan, likovni dnevnik. Lopac je diplomirala na Likovnoj akademiji u Zagrebu 2009. Godine. Udjelovala je na likovnim rezidencijama u Vijetnamu, Kini, Belgiji, Islandu, Francuskoj, Italiji i Tajlandu. Izlagala je na brojim grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i diljem svijeta.

 

O projektu Other side project

Izložbeni ciklus “Other side project” započeo je 2015. godine kao suradnja dviju zemalja i pokušaj približavanja vijetnamske i hrvatske umjetnosti. Suradnja je započela u galerijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu izložbom “Red project” vijetnamskih umjetnika Le Brothers u galeriji Prsten te izložbom “Scars” umjetnice Mai Nguyen u galeriji PM. Već 2016. godine vijetnamska je publika dobila priliku upoznati hrvatske umjetnike koji su se izložbom “Memories” predstavili u galeriji New space art foundation u gradu Hueu. Svoje su radove tada predstavili Ines Krasić, Josip Zanki, Ida Blažičko, Iva Curić, Martina Miholić, Mia Orsag, Tea Hatadi, Igor Juran, Petar Bunić, Maja Rozman, Ivana Ognjanovac i Ana Vivoda.

Izložba “Memories 2” nastavak je suradnje planiran ove godine u galeriji Heritage space u Hanoiu, a odabrani umjetnici su Ivan Tudek, Lila Herceg, Iva šarić, Ana Sladetić, Miran šabić, Letricija Linardić, Ivana Tkalčić Mia Maraković, Neva Lukić, Iva Višošević sevic,Helena Schulteis Edgeler, Letricija Linardić.