Galerija Pikto u suradnji s Galerijom SKC educira mlade kustose i pruža im priliku za prvo izlaganje

U sklopu trećeg izložbeno-edukativnog ciklusa Samo jednom prvi put, u petak, 25. listopada 2019. godine u 20 sati u Galeriji SKC, otvara se izložba Izradi dom mladih kustosica Leonide Cris i Franke Košte. Ciklus Samo jednom prvi put osmišljen je 2015. godine u okviru programa galerije Pikto koja po prvi puta gostuje u Rijeci zahvaljujući suradnji s Galerijom SKC. Izložba se može pogledati do 4. studenog 2019. godine.

Namjera je izložbom rekreirati atmosferu studentskog stana i osjećaj takvog života u Galeriji SKC.  Izložba nastoji redefinirati tradicionalnu ideju obitelji i prikazati kako u suvremenom svijetu obitelj pronalazimo na različite načine. Izložbeni postav sastoji se od prikaza tipičnog studentskog stana kojeg  čine namještaj, rasvjeta, predmeti svakodnevne upotrebe i predmeti od sentimentalne vrijednosti.  U tom ambijentu koji posjetitelja asocira na nečiji dom, izložene su odabrane snapshot fotografije devet mladih autora koje prikazuju njihov svakodnevni život. Polazišna točka kustoskog odabira fotografija kreće od bliske percepcije življenja koju kustosice izložbe dijele s autorima fotografija.

Galerija SKC, preuređena u studentski stan, posjetitelje želi potaknuti na promišljanje o tome koji elementi čine dom te na potragu za trenutkom kada predmet postaje emocija. Posjetitelji u interakciji  s prostorom aktivno doprinose “izradi doma.” – Napisale su u predgovoru izložbe kustosice Leonida Cris i Franka Košta.

Mentorice koje su pratile razvoj koncepta izložbe Izradi dom, su voditeljica Galerije SKC Elena Apostolovski i voditeljica galerije Pikto Nela Simić. Dio izložbenog koncepta čini postav fotografija mladih autora Vida Barića, Kasje Borić, Alme Drnovac, Darie Morosin, Brune Očevčića, Marka Steinberga, Hane Stojaković, Paole Vitasović i Tita Winklera.

Koncept Izradi dom, mladih kustosica Leonide Cris i Franke Košte odabran je na natječaju galerije Pikto u sklopu izložbeno-edukativnog programa Samo jednom prvi put koji pruža priliku mladim kustosima, bez mnogo iskustva, da se kroz praktični rad, postavljanje i kuriranje izložbe stručno usavršavaju i profesionalno napreduju. U sklopu ovog projekta mladi kustosi imaju priliku surađivati s umjetnicima, osmisliti ili doraditi već postojeći koncept, napisati predgovor, dizajnirati katalog te održati govor na otvorenju izložbe. Galerija Pikto (Udruga za poticanje kreativnosti Atanor) u suradnji s Galerijom SKC, mladim kustosim osigurava tehničku podršku, prostor i kustose mentore koji prate rad i razvoj projekta.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.