Galerija Pikto u srijedu 15.03. ugošćuje iznimnog domaćeg umjetnika koji po prvi puta izlaže u Zagrebu. Bernard Šimunović živi i stvara u inozemstvu, a izlagao je na tridesetak izložbi diljem svijeta, između ostalog u New Yorku, Berlinu, Dortmundu i Bruxellesu. Izložba se otvara 15.03. u 19 sati, a može se pogledati do 01.04.2017.

 

Kompleksna jednostavnost njegova izričaja naizgled se doima poput brze skice ljudskih likova, a zbog crne linije, koja je u kontrastu s ponegdje geometrijski obojanom pozadinom u različitim bojama, likovi se doimaju kao da su neprekinutom pokretu.

 

Iz predgovora:

 

Bernard Šimunović je hrvatski umjetnik i dizajner kojemu je ovo prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tijekom rata u ranim devedesetima majka ga je poslala u inozemstvo. Kao maloljetna izbjeglica bez pratnje morao je napustiti svoju obitelj i rodni grad te pobjeći u Njemačku. U novoj zemlji je započeo novi život s preprekama koje je čvrstom voljom morao nadvladati kako bi postigao svoj cilj. Kasnije je studirao likovnu umjetnost u Bielefeldu, a bio je i stipendist Aldegrever Gesellschafta iz Münstera.

 

U Bernardovom radu ponavljaju se motivi žene i životinje u nijemoj komunikaciji. Životinja se pojavljuje kao spasitelj i osloboditelj, poput elementa dobra i iskonskoga. Ono što naizgled djeluje nevino stapa se s osjećajem prijetnje. Ljepotu Šimunović povezuje s prolaznošću, slobodu sa smrću, a melankoliju s ironijom i sarkazmom. Umjetnik stvara jedinstvenu kompoziciju u svakom radu kombinirajući jednostavnu liniju kao grafički element s klasičnim slikarstvom.

Kroz ciklus radova Nit života (Thread of life) umjetnik zadržava jedinstvenu kompoziciju na okupu. Šimunovićev iznimni interes za arhitekturu, uglavnom minimalizam, i fotografiju mnogo su utjecali na njegov rad. U posljednjem ciklusu radova koje Šimunović izlaže u galeriji Pikto ističe se kao slikar i dizajner, ali i kao kipar. U načinu na koji ujedinjuje sve ove discipline u jedinstvenu kreativnu kompoziciju, nema prostora za stereotipno razmišljanje. Bernardove slike karakterizira umješnost, prvenstveno se odlikuju svojom jednostavnošću, a istovremeno pričaju priče koje stimuliraju gledatelja.

dekan prof. Jochen Geilen