UNDER COVER

U sklopu 3. ciklusa „Samo jednom prvi put“, kustoski kolektiv emge organizira izložbu naslovnica albuma nezavisnih glazbenika Hrvatske i regije pod nazivom “Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije“.

Naslov izložbe kao igra riječi daje naslutiti i cilj izložbe – otkrivanje značenjskih elemenata svakog zasebnog omota (eng. cover). U središte istraživanja postavljaju se grupacije i glazbenici nezavisne glazbene scene (independent music, indie) i njihovi omoti albuma koji svojim djelovanjem odolijevaju komercijalnim pristupima unutar glazbene industrije.
Izložba Under Cover bavi se apostrofiranjem vizualnog identiteta albuma nezavisnih bendova i glazbenika. Ona okuplja mnogobrojna imena nezavisne, underground i demo hrvatske i regionalne scene te prezentira pedeset omota albuma kojima se stvara kontekstualni okvir za buduće promatranje vizualnog aspekta nosača zvuka, ali i mnogobrojnih umjetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Riječ je o pregledu značajnijih izdanja u posljednjih 10 godina s naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija. Kroz izložbu se želi pojasniti uloga samih vizuala koji variraju u tematikama, pristupima i tehnikama. Bez dodatne alokacije na već navedene podjele, stavlja se naglasak na svaki pojedini omot koji danas više nego ikad predstavlja važan medij u obliku poruke ili estetski privlačnog vizuala. Kultura interneta promijenila je percepciju medijskih sadržaja pa tako i omota, koji su dostupni u svakom trenutku, a da ne iziskuju značajnije produkcijske napore. Upravo zbog toga se mnogi hrvatski i regionalni bendovi odlučuju za DIY omote koji daju mnogo intimniji uvid ne samo u vizual, nego i glazbeni aspekt nosača.

Izložbu je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske